Erawan Prague
NÁŠ PŘÍBĚH
JAK TO ZAČALO
Nápad otevřít autentické thajské restaurace se zrodil v myslích dvou bratrů původem z Moravy – Aleš a Milan Blahovi. První měl vizi a zkušenosti z gastronomie a druhý znalost thajské kultury a oběma pak chyběla v Praze opravdu dobrá thajská restaurace. Po velkém úsilí ze stran mnoha lidí se tato vysněná restaurace otevřela v roce 2015 pod jménem Erawan Prague. A měla vše, co si jen lze přát, od interiérových kusů dovezených přímo z Thajska po zkušené thajské kuchaře.
Spolupracujeme také s thajskou ambasádou v Praze a obdrželi jsme od ní certifikát autenticity.
Náš
TÝM
Lanchana
kuchařka
Wanwisa
servis
Hana Rulcová
managerka
Ales Blaha
vizionář
PODPOROVATELÉ
Milan Blaha
znalec Thajska
Banjong Blaha
Thajská podpora
Charakteristiky
THAJSKÉ KUCHYNĚ
Thajská kuchyně vznikala mísením mnoha prvků jihovýchodní Asie a klade důraz na lehké pokrmy se silnými aromatickými složkami. Ostrost thajské kuchyně je proslulá, ale není nezbytně nutná. Lze najít i mnoho typických jídel s příjemně nepálivou vyváženou chutí. Rovnováha, smysl pro detail a pestrost zde mají velký význam. Thajské jídlo je známé svou bilancí tří až čtyř základních chuťových smyslů v každé misce nebo v celém jídle: kyselé, sladké, slané a hořké. Tato kuchyně je o žonglování s nesourodými prvky, které vytvoří harmonický celek.
Vzhledem k rozloze Thajska a množství etnických skupin není překvapením, že thajská kuchyně je velmi rozmanitá. Typické je používání čerstvých, nikoliv sušených, bylinek a koření a nejběžněji se používají lístky koriandru, citrónová tráva, thajská bazalka a máta. Z dalších běžných přísad lze jmenovat zázvor, galangal, tamarid, kurkuma, česnek, sojové boby, šalotka, bílý a černý pepř, limetové listy a chilli.
Thajská kuchyně je celosvětově známá od 60. let 20. století vlivem vzrůstu mezinárodního cestovního ruchu a vietnamské války, během níž mnoho vojáku navštívilo Thajsko. Podle jednoho výzkumu, kde byli lidé dotazováni, aby vyjmenovali národní kuchyně, se thajská kuchyně zařadila na 4. místo za italskou, francouzskou a indickou.
Thajské jídlo se servíruje buď jako jediný chod pro jednoho, anebo rýže s mnoha malými chody společnými všem. Je zvykem podávat více jídla, než je hostů u stolu. Tradičně se jí pravou rukou, ale dnes je běžné používat k jídlu hůlky nebo vidličku a lžíci.
Thajské
SYMBOLY
ERAWAN
Erawan (v sanskrtu Airavata) je mytický dokonale bílý slon, který vozí jednoho z nejvyšších představitelů hinduistického pantheonu Indru, svrchovaného vládce podnebí a války. Bývá také nazýván „oblačný slon“ či „bratr slunce“. Bývá zobrazován v různých podobách – se třemi až třiatřiceti hlavami, s různým počtem klů a chobotů. V celé jihovýchodní Asii a obzvláště v Thajsku je chápán jako symbol nepřemožitelné síly a prosperity.
Pro naši restauraci jsme si nechali sochu Erawana vyřezat na zakázku ve vesnici severně od Bangkoku, řezbářským mistrem, který své řemeslo zdědil po předcích a pokračuje v tradiční thajské umělecké tradici. Doufáme, že také pro nás a naše hosty bude znakem úspěchu a blahobytu.
STROM BÓDHI
Strom Bódhi je jedním z nejvýraznějších symbolů buddhistické tradice na celém světě a obzvláště v ryze buddhistických zemích jakou je právě Thajsko. Nejčastěji se toto označení používá přímo pro strom odrůdy ficus religiosa, rostoucí v Bodhgaje v Indii, pod kterým historický buddha Siddhartha Gautama před dva a půl tisícem let dosáhl osvícení neboli bódhi. V současnosti rozložitý potomek původního stromu, zasazený v roce 288 před naším letopočtem na stejném místě, zastiňuje jedno z nejdůležitějších buddhistických poutních míst. Jeho srdčité listy, ne nepodobné listům lípy, se staly symbolem osvícení, míru a vysvobození z věčného koloběhu strastí. Přáli bychom si, aby i Vám posezení pod naší reprezentací stromu bódhi přinášelo klid a štěstí.